onzeklanten-02-970x300

VUMC

logo vumc-200x100

“De Verbeterpraktijk heeft geholpen om onze medewerkers te ontwikkelen tot zelfstandig werkende lean coaches (12). Met veel oog voor het gewenste gedrag van de lean leidinggevende en wat de lean coach moet doen om dat te bereiken”.

Marco van der Noordaa, Programma manager lean

In een kort interview van drie vragen bespreekt een van onze klanten, Marco van der Noordaa, lean programma manager, VUmc, de samenwerking met De Verbeterpraktijk bij de invoering van "lean denken en werken" in het VU medisch centrum en GGZinGeest.

1. Wat was de aanleiding om met De Verbeterpraktijk samen te werken?

De Verbeterpraktijk had samen met een andere partij de aanbesteding gewonnen voor ondersteuning bij het opzetten van een lean programma in VUmc. Na dat traject heeft VUmc De Verbeterpraktijk (Arnout Orelio) ook nog zelfstandig ingehuurd.

2. Welke ervaring is het meest kenmerkend?

Arnout Orelio heeft diepgaande kennis van lean, zowel de instrumenten als de filosofie. Door zijn manier van vragen stellen helpt hij lean coaches en leidinggevenden in hun ontwikkeling op het gebied van lean werken en denken. 

"De samenwerking tussen VUmc en De Verbeterpraktijk was prima en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de het introduceren van lean in onze organisatie. 

3. Wat heeft de samenwerking opgeleverd?

De Verbeterpraktijk heeft geholpen om een groep medewerkers van VUmc te ontwikkelen tot zelfstandig werkende lean coaches. Daarbij was veel oog voor het gewenste gedrag van de lean leidinggevende en wat de lean coach moet doen om dat te bereiken. De bijdrage van Arnout Orelio zat zowel in klassikale training als in coaching on the job.

Wilt u meer informatie over het invoeren van lean in het VUmc en GGZinGeest?

Over de invoering van lean denken en werken in het VUmc zijn meerdere publicaties verschenen, zoals:

* Het boek "L2 Zorg. Lean leiderschap in de praktijk" (mei 2013) van Kjeld Aij, Hoofd Anesthesiologie en Operatieve Zorg en Bas Lohman, lean coach, VUmc.

* Een artikel van de hand van Jaap van Ede op de website procesverbeteren.nl: "Lean coaches helpen leidinggevenden bij Lean transformatie VUmc" (jan 2013)

* Het hoofdstuk "8000 probleemoplossers" in het boek "Lean in de Zorg, de praktijk van continu verbeteren" (feb 2012)