onzeklanten-02-970x300

UMC St Radboud

logo-umc-stradbout-200x100

"Op basis van het werkvloerbezoek hebben Arnout en Anton van De Verbeterpraktijk ons feedback gegeven. Het is mooi om te horen welke constateringen Arnout en Anton deze ochtend hebben gedaan en dit motiveert ons om gestaag verder te gaan met het toepassen van lean."

Marian van de Geer, Operationeel/Lean Manager, Afdeling Pathologie

patrick

In november heeft bij op de afdeling Pathologie, van het UMC St Radboud, een "Gemba Walk" (werkvloerbezoek) 

plaatsgevonden, als afronding van deLidZ Lean in de Zorg praktijkopleiding naar Detriot en Minneapolis.

De ochtend van het werkvloerbezoek is door ons allen als zeer positief en leerzaam ervaren. De verwachting die we van deze ochtend hadden (eigenlijk wisten we niet zo goed wat we ervan moesten verwachten) is meer dan overtroffen. We werden kritisch bevraagd (zoals Coos Diepenbroek, Operationeel Manager, Ewoud Schaafsma, Patholoog en ik natuurlijk al gewend waren!) en uitgedaagd om tot nieuwe gedachten te komen. En dat is zeker gelukt. Onze Lean Experts waren zeer onder de indruk en vonden deze ochtend meer dan nuttig.

Tijdens de Gemba Walk kwamen we door de vragen tot nieuwe inzichten waardoor we tot anders denken werd aangezet. Voorbeeld: "Wat is het doel van een bord waarop dagelijks de productie van die dag te zien is? Wie en wat wil je ermee bereiken?" Maar ook hoe ga ik aan de slag met het oplossen van een probleem. Hoe ga ik dat onderzoeken en wat is daarbij mijn uitgangpunt? Wanneer is iets een verbetering? Levert het iets op en is dat dan een stap in de gewenste richting?

Voor ons, de deelnemers van de LidZ praktijkopleiding naar Detroit en Minneapolis (VS), was dit een waardevolle afsluiting van de reis temeer, omdat we nu ook in onze eigen omgeving konden laten zien waar we mee bezig zijn, waar we staan en wat ons doel is. We waren en zijn deze ochtend wederom geïnspireerd om onze weg te vervolgen en we hopen natuurlijk dat we binnen onze afdeling, maar ook binnen andere delen van het UMC St Radboud, procesverbetering op basis van het lean-denken groter kunnen maken. Sinds kort komen er juist ook vanuit deze groep verbeterinitiatieven. De eerste stap is in ieder geval gezet, want de noodzaak om de processen te gaan verbeteren wordt ook door onze pathologen gezien. Zou het vliegwiel op gang komen........"

Dank namens ons allen.
Marian van de Geer
Operationeel/Lean Manager
Afdeling Pathologie UMC St Radboud