nieuws-970x300

Nieuws

Nieuwsberichten over ontwikkelingen binnen De Verbeterpraktijk

'Paspoort voor de Gemba' - versie Gezondheidszorg - beschikbaar voor Lean Leiders (in opleiding)

fShare
0

De Verbeterpraktijk heeft het paspoort voor de Gemba ontwikkeld voor mensen (in de zorg), die

 1. steeds op zoek zijn naar verbeteringen voor hun patiënten
 2. hiervoor zelf naar de werkvloer (willen) gaan
 3. geloven dat bij verbeteringen de ontwikkeling van mensen (jezelf en anderen) voorop staat én 
 4. geloven dat de oorzaken van hun problemen in het systeem zitten en niet in de personen
 
Gemba Paspoort Zorg
 
Wat is toegevoegde waarde van het paspoort:
 1. Helpt verbeteringen te leren zien en oogsten, door het aanreiken van vragen, die ambiguïteit, en de 7 ‘flows van de zorg’ zichtbaar maken en helpen om PDCA te volgen.
 2. Geeft structuur aan het coachingsproces voor jezelf en anderen, op de werkvloer
 3. Fysiek ‘(toegangs)bewijs’ op basis van bovenstaande 4 criteria voor de doelgroep. En daarmee een alternatieve vorm van certificering.
 4. Klein en handzaam en daardoor laagdrempelig en door z’n opmaak ook ludiek.
 
Geïnteresseerd?
Neem gerust contact op.

Bezoek Joan Wellman aan Nederlandse ziekenhuizen groot succes!

Op initiatief van De Verbeterpraktijk was, in de week van 28 oktober t/m 1 november 2013, Joan Wellman in Nederland om bezoeken te brengen aan diverse Nederlandse ziekenhuizen. Ze heeft presentaties en workshops gegeven op het gebied van Lean Leiderschap en Lean Facility Design.

JoanWellman Photo June2010 klein

Joan is een van de eerste Lean Healthcare consultants in de wereld, zie hier haar website: http://www.joanwellmanassociates.com. Ze heeft o.a. Seattle Children's Hospital (al meer dan 15 jaar op hun lean reis) als klant en hier een boek over geschreven: "Leading the Lean Healthcare Journey: Driving Culture Change to Increase Value". Verder werd ze o.a door de Amerikaanse regering om hulp gevraagd en wordt ze geciteerd in de Mayo Proceedings.

De zorgprofessionals, raden van bestuur, en managers, van LUmc, Zaans MC, AMC en VUmc, waren zeer enthousiast over haar bezoek. De resultaten van de verschillende sessies:

 1. inspiratie om het eigen leiderschap en de zorgprocessen verder te ontwikkelen
 2. diverse concrete verbeteracties
 3. nieuwe doelsituaties voor (het ontwerp van) de afdeling

De Verbeterpraktijk CRKBO geregistreerd en rekent geen BTW meer

12 augustus 2013 hebben we aangetoond dat we alles op orde hebben wat nodig is om een instelling voor kort-beroepsonderwijs te zijn. Na een externe audit kregen we als feedback van de auditor dat ze zeer onder de indruk was van onze manier van opleiden en het systeem dat we daarvoor gebruiken. Dit betekent dat we onze klanten geen BTW meer in rekening hoeven te brengen. 

Via deze weg willen we al onze klanten bedanken. Bij hen leren we elke dag weer hoe mensen in de zorg nog beter en sneller tot zelfstandige lean leiders, coaches en zorgprofessionals op te leiden.

Testversie van zakboekje "leren zien van verbetering" gereed

Een van de belangrijke lean principes voor continu verbeteren is: "genchi genbutsu". Vrij vertaald betekent dit: ga naar de werkvloer, om via eigen observaties, diepgaand te leren begrijpen wat er echt gebeurt. Menig leidinggevende neemt dit principe enthousiast ter hand en haast zich naar de werkvloer om daar vervolgens te denken: "wat nu?".

De Verbeterpraktijk heeft een zakboekje geschreven dat kan dienen als handleiding voor leidinggevenden in de zorg bij het doen van een werkvloerbezoek. Het zakboekje helpt leidinggevenden om verbeteringen te leren zien op de werkvloer en om deze vaardigheid te trainen aan anderen.

Lees meer...